Kerst? Laat je verrassen door vreugde!

rembrandt_lofzang_simeon_1669_grt[1]Verrast door vreugde!

Lucas 2: 25-32

Op de dag dat JFK (president Kennedy) stierf, overleed ook C.S. Lewis (22 november 1963). Lewis was letterkundige in Oxford en christelijk apologeet. Zijn boeken zijn in veel landen uitgegeven, met als meest gelezen de kinderboeken Kronieken van Narnia. Andere boeken zijn o.a.  ‘Onversneden christendom’, ‘De afschaffing van de mens’ en ‘Brieven uit de hel’.

Lewis was overtuigd atheïst. Hij kwam tot geloof, mede door gesprekken met zijn vriend Tolkien (‘In de ban van de ring’). Over zijn leven en het proces van zijn bekering schreef hij onder de titel ‘Surprised by Joy’ (‘Verrast door vreugde’).

Verrast door vreugde! Daarmee wil Lewis zeggen: Het gaat in het leven niet om de vreugde zelf. Het verlangen naar vreugde richt zich op iets buiten jezelf!

Een waardevol inzicht met het oog op Kerst. Onze hunkering naar ervaring, vreugde of genieten wordt heel snel een doel op zich, want ‘bij Kerst hoort een kerstgevoel’. Daarom organiseren we Kerst tot in de puntjes met de hoop op een serie ‘mooie’ ervaringen, ook in de kerstdiensten (Stille nacht zingen? ja/nee). Maar vreugde valt niet te regisseren. Vandaar dat veel mensen zich ook  – of juist – met kerst leeg voelen.

De kerstwens voor dit jaar is: leef niet uit de hunkering naar ervaring (geestelijke kick), maar uit de hunkering naar God zelf. Richt je op wat buiten je is, op Hem die buiten je is. Als Simeon: rechtvaardig en godvrezend, verwachtend… (Lucas 2: 25). We kunnen van Simeon leren met het oog op Kerst 2013:

  1. Simeon eert God (Lucas 2:28). Het laatste lied in de kerstdienst is het hoogste lied, het doel van de dienst. Het adres van het  ‘Ere zij God’ ligt buiten ons. We richten ons in aanbidding tot Degene die ontzagwekkend groot en heerlijk is en Die met het oog op onze redding ons zijn enig Kind gaf. Waardig, waardig bent U Heer, wij heffen onze stem tot U, vol aanbidding, dank en eer!
  2. Simeon leefde met God, elke dag. Geleid door de Heilige Geest. Dat geeft geloof zekerheid, los van het drijfzand van gevoel. Tegelijk: wie dag aan dag met God leeft, zal verrast worden. Op Gods tijd en plaats zal zijn spreken, zijn handelen, als diepe emotie je hart raken. Dan kan het zomaar zijn dat de grote liefde van God, zichtbaar in de menswording van Jezus, je niet zozeer overweldigt op 25 december 2013 maar op 21 februari 2014. Onze God verrast zijn kinderen!
  3. Simeon zag Jezus, de beloofde Messias. Hij zag Gods handelen dat redding bracht voor hemzelf, Israël, voor de volken (Lucas 2: 30-32). Wat Simeon daadwerkelijk in handen heeft is een baby. Wat je ziet, krijgt betekenis vanuit het spreken van God. Dat is geloof. Boven de ervaring uit. Ook de komende kerstdagen spreekt God tot ons.  Daarin is het zijn verlangen om ook Jezus in jouw handen te leggen. Met het doel om het uit je mond te horen: Hij is de Redder die ik nodig heb! Hij is de bron van mijn vreugde!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.