Concert Psalm Project Africa op 11 juli in de Hoflaankerk

Het zingen van psalmen is niet overal op de wereld een gewoonte voor christenen. Namens de Amersfoortse Sint Joriskerk zijn Inge en Nico van den Berge sinds 2005 als zendelingen uitgezonden naar Uganda. Ze kwamen erachter dat Afrikaanse christenen nauwelijks psalmen zingen en dat vonden ze jammer.

Inge: “Psalmen staan boordevol goede theologie en hebben een rijke inhoud. Elke emotie waar je als christen tijdens het leven mee te maken krijgt, wordt bezongen in de psalmen. Soms ben je blij, soms verdrietig, soms ben je teleurgesteld in God, soms kun je met Hem over muren springen. Het leven van christenen gaat niet altijd over rozen en dus moet er in de kerk ook meer gezongen worden dan alleen halleluja, amen.”

De belangrijkste reden dat psalmen in Afrika nauwelijks een rol spelen in het leven van christenen, is dat die liederen alleen beschikbaar zijn op oude westerse melodieën. En met die statische ritmes heeft een beweeglijke Afrikaan niet veel op. Het zegt hem niets, omdat het niet aansluit bij zijn muzikale moedertaal.

Daarom zoekt het Psalm Project Africa naar traditionele Afrikaanse melodieën en ritmes voor psalmen. Dat is muziek die wel uit het hart van Afrika komt. In Nederland is steeds meer belangstelling voor de poging om in Afrika de boodschap uit te dragen dat psalmen thuishoren in de gemeentelijke samenzang.

De (Afrikaanse) makers komen begin juli naar Nederland om te vertellen over dit mooie project. En om te zingen natuurlijk! Op zaterdag 11 juli om 20.00 uur geven zij een concert in de Hoflaankerk (Oudedijk 2) in Rotterdam. De toegang is gratis!

De CD’s Sing Psalms en Sing Psalms 2 zijn te koop tijdens het concert en kosten 12,50 euro per stuk. Met de opbrengst wordt het project gefinancierd. Van harte welkom!