Voorbereiding Pinksteren 2013: woensdag 15 mei

Woensdag 15 mei

Het werk van de Heilige Geest
Lezen: Johannes 16:5-15
Bij een belangrijke opdracht hoort een taakomschrijving. Zo omschrijft Jezus de werkzaamheden van de Heilige Geest met het woord “overtuigen.” Met Pinksteren overtuigt de Heilige Geest op drie manieren van het ongelijk van de wereld en het gelijk van God. Als eerste ontmaskert Hij het ongeloof. Wie niet in Jezus gelooft, mist het doel en dat is zonde. Ook maakt Hij duidelijk dat de Vader met Hemelvaart het verzoenend offer van Zijn Zoon heeft goedgekeurd. De thuiskomst van Jezus, bewees Zijn gelijk en gaf Hem gerechtigheid. Daarmee is ook het lot van de vorst van de duisternis overtuigend bezegeld. De boze wacht het oordeel en het definitieve einde van zijn rijk. Nu poneert de Heilige
Geest deze overtuigende waarheid. Als bescheiden Verkondiger, laat Hij het volle licht vallen op het reddingswerk dat Christus in opdracht van Zijn Vader volbracht. Zo overtuigt de Heilige Geest van gelijk en ongelijk.

Gebed

Heilige Geest, wij bidden U: Overtuig ons en alle mensen om ons heen, dat Jezus de Weg, de Waarheid en het Leven is.

Om te zingen/ luisteren: psalm 119: 3 en 86

Och, schonk Gij mij de hulp van Uwe Geest!
Mocht die mij op mijn paân ten leidsman strekken!
‘k Hield dan Uw wet, dan leefd’ ik onbevreesd;
Dan zou geen schaamt’ mijn aangezicht bedekken,
Wanneer ik steeds opmerkend waar’ geweest,
Hoe Uw geboôn mij tot Uw liefde wekken.

Dan vloeit mijn mond steeds over van Uw eer,
Gelijk een bron zich uitstort op de velden;
Wanneer ik door Uw Geest Uw wetten leer,
Dan zal mijn tong Uw redenen vermelden;
Want Uw geboôn zijn waarlijk recht, o HEER;
Gij zult de vlijt van die U zoekt, vergelden.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.